Blog o jedzeniu. I nie tylko…


26 kwietnia 2019

Hotel Puro Gdańsk.

Hotel Puro. Całkiem nowy koncept biznesowy norweskiego holdingu. Jest już w Polsce mini sieć: w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu i Łodzi. W zeszłym roku 30% udziałów w […]
26 kwietnia 2019

Winne Grono. Aniołki w Gdańsku.

Dzielnica Aniołki zajmuje centralną część miasta, nieopodal ścisłego centrum i Dworca Głównego PKP. Jest jednak na uboczu, co będzie miało pewne znaczenie w dalszej części opowieści. […]
19 kwietnia 2019

Restauracja Fontanna. Toaleta Trasy W-Z.

Fontanna smaków, wytrysk kulinarnych pomysłów, strumień podniebiennych doznań, rzeka kuchennych satysfakcji? Zapomnijcie, spotka Was coś innego. I tak na przystawkę arancini z owocami morza. Wygląda ładnie […]
12 kwietnia 2019

Restauracja Different. Im ciemniej, tym przyjemniej?

Od razu odpowiadam, że tak. Jedzenie w całkowitej ciemności, jest naprawdę bardzo przyjemne. Pomysł na taki rodzaj restauracji, powstał nie tak dawno, bo pod koniec poprzedniego […]
5 kwietnia 2019

Restauracja Warszawska. Przed wojną Prudenszjal z telewizją.

To bardzo dobrze, że miejsca ze swoją historią, powracają do naszej rzeczywistości w nowoczesnej i funkcjonalnej formie. Świat robi to już od dawna, a my w […]
29 marca 2019

Gruby Josek. U Grubego Joska na ulicy Gnojnej, zebrał się ferajny kwiat.

Skoro tak, to poszliśmy z ferajną na Elektoralną 24. Na Gnojną się nie dało, bo ulica nie istnieje od 1909 roku, kiedy została, na skutek petycji […]
21 marca 2019

Pierwsze mgnienie wiosny. Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty.

A jak wiosna to bociany, a bociany to nie takie fajne ptaki, jak się nam wydaje. Są wredne, agresywne i bezwzględne. Przylatują, znajdują gniazdo, często o […]
16 marca 2019

Frankfurt am Main i Übermensch w Fennischfuchser.

Frankfurt, stolica Hesji. Jedno z najważniejszych miast Niemiec, a dla Europy poniżej kanału La Manche, najważniejsze  centrum finansowe, biznesowe i targowe. Tutaj wszystko jest wielkie: pieniądze, […]
11 marca 2019

Culinaria Dantego czyli Bistro Spontaniczne na Hożej.

Przed laty dwóch panów Włochów, wenecjanin i florentczyk, przybyło do Polski. Jeden absolwent Uniwersytetu Bolońskiego i doktor historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium. Przybyło […]