1. Pańska Skórka, Bardzo ciekawe zjawisko graniczne. Te granice to smak (dla mnie okropny), wygląd (paskudny), obyczaj (nie wolno oceniać), biznes (ciągle dochodowy), tajemniczość (nie wiem, […]
Ulica Mariacka, kiedyś wylęgarnia rozpusty, banasiowych biznesów, raczej bród i syf niż dobra kuchnia i kulturalna zabawa. A dzisiaj jest inaczej, bo od 2008 roku, kiedy […]
Prodiż to takie urządzenie małego AGD, którego już nie zobaczymy w zbyt wielu współczesnych kuchniach. Dla młodszej publiczności może nawet być tak samo zagadkowy jak farelka, […]
Ulica Mostowa w Toruniu, to miejscowe zagłębie gastronomiczne. Mamy tu różne światowe kuchnie, co łatwo poznać po nazwach. I tak oprócz Luizjany, są restauracje Spichrz, Ponte, […]
Restauracja w XIII – wiecznym Starym Młynie, zaadaptowanym na Hotel ****1231. W naszym pięknym kraju hotelowa restauracja kojarzy się raczej z jadłodajnią, nudą, powtarzalnością menu, sztywnym, […]
Są takie miejsca, gdzie po prostu czujecie się dobrze. To dobrze wynika czasem z łaskawej pogody i klimatu, czasem z towarzystwa, ale przede wszystkim ze starań […]
Nieco z boku od drogi głównej, jadąc od Jeleniej Góry, tuż przed Karpaczem, w miejscowości Mysłakowice zjedźcie w lewo. Banery i strzałki przy drodze poprowadzą Was […]
Alain Passard to jeden z wielkich świata francuskiej kuchni. Uczył się tego zawodu od czternastego roku życia. Miał to szczęście, że uczył się od najlepszych. Od […]