Blog o jedzeniu. I nie tylko…


19 stycznia 2020

Wiedeń, jak jajko po wiedeńsku, czyli na szybko.

W tym wpisie opowiem Wam o tym, co robiłem w Wiedniu, między środą od godziny 15.00 a czwartkiem do godz. 11.45. A byłem w Kunstihistorisches Museum, […]
22 grudnia 2019

Livorno, restauracja w Latchorzewie. W tle Modigliani, Tokarczuk, Przytul i Święta.

Latchorzew, to wieś w gminie Stare Babice. Jeśli pojedziecie ul. Górczewską na zachód, trochę się zagapicie, to po kilku minutach po przejechaniu ul. Lazurowej, będziecie w […]
6 grudnia 2019

Treinta y Trés, czyli Paco dobrze strzeżony.

Paco to zdrobnienie od Francisco, czyli po polsku, Franek. Paco, to też, jak przeczytałem w mądrych hiszpańskich księgach – gliniarz, czyli policjant. I coś w tym […]
30 listopada 2019

Hotel Quadrille i Biały Królik, czyli Romek in Wonderland.

Impulsem do wizyty u Alicji w Krainie Czarów była niedawna rozmowa, z której dowiedziałem się o istnieniu tego hotelu – jest rozkaz, jest wykonanie,  jak mówią […]
4 listopada 2019

Grobbing zwany Cmentarzingiem.

1. Pańska Skórka, Bardzo ciekawe zjawisko graniczne. Te granice to smak (dla mnie okropny), wygląd (paskudny), obyczaj (nie wolno oceniać), biznes (ciągle dochodowy), tajemniczość (nie wiem, […]
27 października 2019

Browar wprawdzie Mariacki, ale w Katowicach.

Ulica Mariacka, kiedyś wylęgarnia rozpusty, banasiowych biznesów, raczej bród i syf niż dobra kuchnia i kulturalna zabawa. A dzisiaj jest inaczej, bo od 2008 roku, kiedy […]
21 października 2019

Prodiż Warszawski. Cudu nie było.

Prodiż to takie urządzenie małego AGD, którego już nie zobaczymy w zbyt wielu współczesnych kuchniach. Dla młodszej publiczności może nawet być tak samo zagadkowy jak farelka, […]
6 października 2019

Toruń. Restauracja Luizjana. Tryptyk o jedzeniu. Część III i ostatnia.

Ulica Mostowa w Toruniu, to miejscowe zagłębie gastronomiczne. Mamy tu różne światowe kuchnie, co łatwo poznać po nazwach. I tak oprócz Luizjany, są restauracje Spichrz, Ponte, […]
5 października 2019

Toruń. Restauracja 4 Pory Roku. Tryptyk o jedzeniu. Część II.

Restauracja w XIII – wiecznym Starym Młynie, zaadaptowanym na Hotel ****1231. W naszym pięknym kraju hotelowa restauracja kojarzy się raczej z jadłodajnią, nudą, powtarzalnością menu, sztywnym, […]