Blog o jedzeniu. I nie tylko…


8 lipca 2018

Woło(obok)Wina czyli stek i wino. Podkowa Wine Depot.

Bywam tu rzadko, 2-3 razy w roku. To jednak pozwala łatwo porównać czy jest lepiej, gorzej czy tak samo. W przypadku Wine Depot ?tak samo? to […]
5 lipca 2018

Miło, smacznie i szybko. Bydło i Powidło.

Doskonałe miejsce na lunch. Lokalizacja na styku dwóch światów, starej Woli i nowej apartamentowo/blokerskiej Kolejowej. Bydło jest, ale tylko na stole. Podejrzane u sąsiadów hamburgery wyglądają […]
3 lipca 2018

Silk and Spicy czyli Bambola czyli Monique.

Jak w tytule, 3 w jednym. Mamy tu kuchnię orientalną, pizzerię i smaki nie wiadomo jakie czyli europejsko/polskie. I nie ma narzekać, jak na nadbałtyckie klimaty […]
3 lipca 2018

Molo jakie jest każdy widzi. Jurata.

Molo to taka zazwyczaj drewniana konstrukcja wychodząca z nabrzeża w morze lub inny akwen. (Niektórzy, ci lepiej wykształceni mówią/piszą ?akwen wodny?). To w Juracie jest fajne […]
3 lipca 2018

Otium post negotium. Hotel Bryza.

Doskonałe miejsce na odpoczynek po roku pracy. Świetnie urządzone SPA, doskonałe śniadania, bliskość plaży, basen, siłownia, masujące Balijki, wspaniały hall i taras z widokiem na morze, […]
30 czerwca 2018
dadi bar

Pan Dorsz i Pani Flądra w Juracie. Dadi Bar.

W Juracie Pan Dorsz i Pani Flądra mają na nazwisko Dadi. Dadi Bar. Są takie miejsca do których wchodząc czuje się, że będzie tu dobrze, miło […]
24 czerwca 2018

Be Italian! The Italian w Juracie.

The Italian mógłby być egzemplifikacją 2 zjawisk w polskiej gastronomi, 1) Nazwijmy się włoską restauracją a Polak to kupi, 2) Jeśli jesteśmy w znanej miejscowości wakacyjnej, […]
23 czerwca 2018

Wakacje. Bistro Burta.

Bistro jest tu od kilku lat. Teraz zmiana polega na tym, że jest przyklejono do hotelu Best Western, a nie PLL LOT, który pozbył się hotelu. […]
16 czerwca 2018

Senses bez sensacji.

Podobno jak piszą znawcy tak ci smakuje jak się spodziewasz, że będzie smakowało. Tak też było w czasie czerwcowej kolacji. Wszystko tu jest spójne i polisensoryczne. […]